21 Mart 2012 Çarşamba

Aktüerlik Mesleğinin Doğuşu

Aktüerya kelimesi, Tarihi Roma Senatosu'nda yöneticiler için kulanılan actuarius kelimesinden doğmuştur. İlk ölüm tablosu M.S. 220 yıllarında Domitius Ulpinos tarafından Roma Hukuku'na göre veraset vergilerinin hesaplanabilmesi amacıyla oluşturulmuştur.


1706'da Euler, yaşa bağlı olarak annuitelerin hesaplanmasında kendi metodunu uygulamıştır. 1762'de Equitable Society of London tarafından Aktüerya terimi ilk kez hayat sigortası prim hesaplamalarını ifade etmek için kullanılmıştır. 1809, Amerika’da Aktüerlik mesleğinin ortaya çıkış tarihidir. 1821, İngiltere Hükümeti, ilk olarak aktüerlik mesleğini ulusal borçların azaltılması amacıyla kurulan komisyon için benimsemiştir. 1848, Londra’da Aktüerlik Enstitüsü kurulmuştur. 1889, Amerika Aktüerler Birliği, Sheppard Homes ve David Parks Fackler tarafından New York’da kurulmuştur. 1895, Amerika Aktüerler Birliği özel sınavlar hazırlayarak üyelik kabul etmeye başlamıştır. 1988, Jobs Rated Almanac dergisi araştırmasına göre Aktüerlik en iyi meslek seçilmiştir.


Ülkemizde yaygın olarak sigortacılık alanında kullanılmasına rağmen son yıllarda diğer finansal sektörlerde de yaygınlaşmaya başlamıştır. Zihinlerdeki aktüer algısının yaygınlaştırılabilmesi için aktüerlerin her sektörde faaliyet göstermesi gerekmektedir. Riskin olduğu yerde aktüer de olmalıdır. Çünkü risklerin ölçülebilmesi, finansal kayıpların önlenebilmesi, geleceğe yönelik sağlıklı beklentiler oluşturulabilmesi ve işletmelerin doğru karar verebilmesi için etkin bir şekilde aktüeryadan faydalanılması gerekmektedir.

Aktüer

Aktüerler, finansal riskleri değerlendirebilen, çözümler öneren ve her çözümün uzun dönemdeki sonuçlarını irdeleyebilen profesyonellerdir. Aktüer yalnızca bugünü değil geleceği de düşünerek finansal belirsizlikleri değerlendirir. İleriye yönelik yansıtmalar yaparak stratejik kararlar için önerilerde bulunur. Aktüerler; sigorta şirketleri, finans kurumları, fon yönetimi şirketleri, devlet kuruluşları, uluslararası sosyal güvenlik örgütleri, üniversiteler, araştırma ve danışmanlık şirketleri ve benzeri kurumlarda çalışabilirler.


İçerisinde risk kavramının yer aldığı her alanda aktüerler hizmet vermektedirler:
  • Bankacılık, denetim şirketleri ve diğer finansal kuruluşlar,
  • Sigortacılık ve finansal kuruluşlardan sorumlu denetim yetkisine sahip kamu otoriteleri,
  • Sigorta sektörü (hayat, sağlık, mal ve kaza sigortaları)
  • Emeklilik planlarının yönetilmesi,
  • Özellikle ABD’de bilgisayar, veri metodlama, danışmanlık, sağlık hizmetleri vb.
  • Aktüerlik Mesleğinin Doğuşu
  • Aktüerya kelimesi, Tarihi Roma Senatosu'nda yöneticiler için kulanılan actuarius kelimesinden doğmuştur. İlk ölüm tablosu M.S. 220 yıllarında Domitius Ulpinos tarafından Roma Hukuku'na göre veraset vergilerinin hesaplanabilmesi amacıyla oluşturulmuştur.

  • 1706'da Euler, yaşa bağlı olarak annuitelerin hesaplanmasında kendi metodunu uygulamıştır. 1762'de Equitable Society of London tarafından Aktüerya terimi ilk kez hayat sigortası prim hesaplamalarını ifade etmek için kullanılmıştır. 1809, Amerika’da Aktüerlik mesleğinin ortaya çıkış tarihidir. 1821, İngiltere Hükümeti, ilk olarak aktüerlik mesleğini ulusal borçların azaltılması amacıyla kurulan komisyon için benimsemiştir. 1848, Londra’da Aktüerlik Enstitüsü kurulmuştur. 1889, Amerika Aktüerler Birliği, Sheppard Homes ve David Parks Fackler tarafından New York’da kurulmuştur. 1895, Amerika Aktüerler Birliği özel sınavlar hazırlayarak üyelik kabul etmeye başlamıştır. 1988, Jobs Rated Almanac dergisi araştırmasına göre Aktüerlik en iyi meslek seçilmiştir.

  • Ülkemizde yaygın olarak sigortacılık alanında kullanılmasına rağmen son yıllarda diğer finansal sektörlerde de yaygınlaşmaya başlamıştır. Zihinlerdeki aktüer algısının yaygınlaştırılabilmesi için aktüerlerin her sektörde faaliyet göstermesi gerekmektedir. Riskin olduğu yerde aktüer de olmalıdır. Çünkü risklerin ölçülebilmesi, finansal kayıpların önlenebilmesi, geleceğe yönelik sağlıklı beklentiler oluşturulabilmesi ve işletmelerin doğru karar verebilmesi için etkin bir şekilde aktüeryadan faydalanılması gerekmektedir.


  • Aktüer
  • Aktüerler, finansal riskleri değerlendirebilen, çözümler öneren ve her çözümün uzun dönemdeki sonuçlarını irdeleyebilen profesyonellerdir. Aktüer yalnızca bugünü değil geleceği de düşünerek finansal belirsizlikleri değerlendirir. İleriye yönelik yansıtmalar yaparak stratejik kararlar için önerilerde bulunur. Aktüerler; sigorta şirketleri, finans kurumları, fon yönetimi şirketleri, devlet kuruluşları, uluslararası sosyal güvenlik örgütleri, üniversiteler, araştırma ve danışmanlık şirketleri ve benzeri kurumlarda çalışabilirler.

  • İçerisinde risk kavramının yer aldığı her alanda aktüerler hizmet vermektedirler:

  • Bankacılık, denetim şirketleri ve diğer finansal kuruluşlar,
  • Sigortacılık ve finansal kuruluşlardan sorumlu denetim yetkisine sahip kamu otoriteleri,
  • Sigorta sektörü (hayat, sağlık, mal ve kaza sigortaları)
  • Emeklilik planlarının yönetilmesi,
  • Özellikle ABD’de bilgisayar, veri metodlama, danışmanlık, sağlık hizmetleri vb.
  • Aktüerya
  • Aktüerya, hayat sigortalarının ilk uygulamaları ile birlikte 1792 yılında İngiltere'de ortaya çıkmış olan, çok güçlü bir matematiksel ve istatistiksel altyapı gerektiren, sigorta, uzun vadeli yatırımlar ve emeklilik ile ilgili fiyatlandırma ve risk analizine yönelik hesaplama ve tahmin yöntemlerinin bütününü içermektedir.

  • Yatırımların finansal risklerinin ölçülmesi, mevcut faaliyetlerin sürdürülebilirliğinin belirlenmesi, finansal sorunların doğru şekilde tanımlanması ve uygun çözümler bulunması için aktüeryal modellemenin yapılması hayati önem taşımaktadır. Yatırım kararlarında aktüeryal modellemenin yapılması, süreçlerin tanımlanması ve analiz edilmesi, belirsizliklerin kabul edilmesine ya da reddedilmesine olanak sağlar.

  • Aktüerya, olasılıkları ve istatistikleri uygulayarak finansal konulardaki belirsizlikleri tanımlar, analiz eder ve çözer. Finansal organizasyonların risklerini analiz ederek ileriye dönük verilecek kararları kolaylaştırır. Finansal, Ekonomik ve diğer iş alanlarındaki geleceğe yönelik çözümler geliştirir.

  • Buna göre aktüerya;

  • Belirsizliğin finansal sonuçlarını yöneten,
  • Risk analizi, ölçümlenmesi ve fiyatlandırması üzerine çalışan,
  • Risk yönetimine ilişkin problemleri matematiksel ve istatistiksel yöntemler kullanarak çözen,
  • Şirketler tarafından alınan riskleri minimize etmek için doğru strateji belirlenmesine yardımcı olan bilimdir.

Aktüerya

Aktüerya, hayat sigortalarının ilk uygulamaları ile birlikte 1792 yılında İngiltere'de ortaya çıkmış olan, çok güçlü bir matematiksel ve istatistiksel altyapı gerektiren, sigorta, uzun vadeli yatırımlar ve emeklilik ile ilgili fiyatlandırma ve risk analizine yönelik hesaplama ve tahmin yöntemlerinin bütününü içermektedir.


Yatırımların finansal risklerinin ölçülmesi, mevcut faaliyetlerin sürdürülebilirliğinin belirlenmesi, finansal sorunların doğru şekilde tanımlanması ve uygun çözümler bulunması için aktüeryal modellemenin yapılması hayati önem taşımaktadır. Yatırım kararlarında aktüeryal modellemenin yapılması, süreçlerin tanımlanması ve analiz edilmesi, belirsizliklerin kabul edilmesine ya da reddedilmesine olanak sağlar.


Aktüerya, olasılıkları ve istatistikleri uygulayarak finansal konulardaki belirsizlikleri tanımlar, analiz eder ve çözer. Finansal organizasyonların risklerini analiz ederek ileriye dönük verilecek kararları kolaylaştırır. Finansal, Ekonomik ve diğer iş alanlarındaki geleceğe yönelik çözümler geliştirir.
Buna göre aktüerya;
  • Belirsizliğin finansal sonuçlarını yöneten,
  • Risk analizi, ölçümlenmesi ve fiyatlandırması üzerine çalışan,
  • Risk yönetimine ilişkin problemleri matematiksel ve istatistiksel yöntemler kullanarak çözen,
  • Şirketler tarafından alınan riskleri minimize etmek için doğru strateji belirlenmesine yardımcı olan bilimdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder